QR-koder

Visualiserer og forklarer arbejdsopgaver, aktiviteter mv.

Hvad

QR-koder er firkantede stregkoder, som scannes med mobilen eller en tablet og sender brugeren videre til en hjemmeside med en tekst eller et videoklip, der trin for trin illustrerer, hvordan en opgave løses. En QR-kode på kaffemaskinen kan fx føre til en film, der viser, hvordan man laver kaffe. En kode på vaskemaskinen kan vise, hvordan man vasker tøj osv.

Hvordan

  • QR-koder kræver, at brugerne har smartphones eller tablets og er fortrolige med at bruge dem.
  • Spørg brugerne, hvad de  har brug for hjælp til i hverdagen. Det kan være til at lave kaffe, bruge opvaskemaskinen, huske spillereglerne i ludo eller andet.
  • Lav – gerne sammen med brugerne – instruktioner (tekst eller video) til de enkelte gøremål og læg dem på jeres hjemmeside eller på YouTube.
  • Lav QR-koder til de forskellige instruktioner. Der findes flere gratis generatorer på nettet (søg på QR kode generator). Brug evt. appen Scanhow www.scanhow.com.
  • Print QR-koderne og placer dem rundt omkring på de redskaber eller steder, hvor I har lavet en beskrivelse af arbejdsgange eller andet.

Hvorfor

QR-koder kan være med til lette arbejdsgangen for personer, der har svært ved at huske rutiner eller ofte har brug for hjælp. Ved hjælp af QR-koder kan brugerne blive mere selvhjulpne og få mere indflydelse på dagligdagen.

QR koder

Del siden:  
Platform for brugerindflydelse Socialt Udviklingscenter SUS, Nørre Farimagsgade 13, 1364 København K, +45 3393 4450, sus@sus.dk